top of page

Mare de deu de veciana

  • Foto del escritor: DAVID NOEL ALEIX
    DAVID NOEL ALEIX
  • 13 feb 2020
  • 2 Min. de lectura

Fitxa tècnica:

Títol: Mare de deu de veciana













Autor: Desconegut

Cronologia: 2n o 3r quart del s.XIII

Tipologia: Exempte

Material:Fusta policromada

Tema: Maiestas Mariae

Localització: Vic, Museu Episcopal

Context històric:

La imatge de la Mare de Déu que està representada juntament amb l'infant Jesús és pròpia de l'art bizantí. Aquest model passà d'Orient a Occident i guanyà molta popularitat a l'època medieval.

No es coneix l'autor de l'obra, com en la majoria de les obres del període romànic, però alguns estudis indiquen que podria tractar d'una escultura sortida dels tallers de Barcelona.

No se sap res dels autors, però normalment solien ser persones vinculades a l'Església o també podien ser donacions de senyors feudals que, amb això, esperaven expiar els seus pecats.

La localització original d'aquesta escultura era l'ésglesia de Santa Maria de Veciana.

Analisi formal:

La Mare de Déu apareix asseguda en un tron decorat amb dues petites columnes a cada costat. Té el cap cobert amb una toca que li arriba fins les espatlles i que es subjecta amb una corona. La mà dreta està situada al damunt de la seva falda en actitud de beneir, mentre que a l’esquerra sosté una esfera símbol atàvic de la volta celestial i de la perfecció del cosmos. L’esfera també representa, quan la porta Maria, el símbol de la poma del Paradís. Maria la porta com a símbol de la nova Eva, juntament amb l’infant Jesús vingut a la Terra per redimir la humanitat del pecat original. Va vestida amb una túnica de color vermellós i un mantell de color blau que li cobreix una de les espatlles. Du unes sabates punxegudes de color blavós. La imatge de la Marededéu de Santa Maria de Veciana és una escultura exempta de petites dimensions que va ser realitzada per un escultor anònim durant el s.XIII amb la tècnica de la talla sobre fusta d’àlber policromada.

Models i influències:

L’execució d’aquesta imatge correspon al segle XIII i molt probablement, l’artesà anònim que la va esculpir devia rebre influències dels taller italobizantins. La imatge de la Mare de Déu entronitzada amb l’Infant Jesús és pròpia de l’art bizantí i ja havia estat conreada pels artistes romànics del segle XII.

コメント


bottom of page