top of page

Frescos de l’absis de Sant Climent de Taüll

  • Foto del escritor: DAVID NOEL ALEIX
    DAVID NOEL ALEIX
  • 13 feb 2020
  • 2 Min. de lectura

Títol:Decoración al freco del Ábside de San Clemente de Tahull. Arte románico. Pintura mural (1123). Localització:Museo de Arte de Cataluña. Barcelona. España.


Context històric:

L'església de Sant Climent de Taüll va ser consagrada el 10 de desembre de 1123 pel Sant Ramon (Raymond) bisbe de Roda, un dia abans de que l'església de Santa Maria també a Taüll, segons consta en una inscripció conservada en una de les columnes de l' temple. En aquesta època, les terres de la Vall de Boí, on s'assenta Taüll, pertanyents a l'comtat de Ribagorça, havien estat annexionades pel regne d'Aragó, governat en aquests anys per Alfonso I el Batallador (1104-1134). Ens trobem davant d'una societat eminentment rural, en la qual imperen els vincles de dependència personal basats en l'existència de senyorius jurisdiccionals, estructura pròpia de sistema feudal. Malgrat tractar-se d'una zona muntanyosa, tota aquesta àrea pirinenca va haver de tenir una densitat de població gens menyspreable com manifesta la construcció de nombrosos temples en diverses localitats de la zona durant el mateix període.



Anàlisi formal:

La pintura mural de l'absis central de l'església de Sant Climent de Taüll, forma part del conjunt pictòric que comprèn també la decoració dels arcs triomfals, la de l'absis lateral, la inscripció de consagració i una finestra anterior. Pintura original "in situ" representant a sant Climent. La cronologia de les pintures pren com a referència la inscripció pintada que s'ha conservat sobre una columna d'costat de l'Evangeli, l'esmentada inscripció nomena la consagració de l'església l'any 1123 i presenta els caràcters de el mateix tipus que en les diferents inscripcions de les pintures de l'ábside L'obra de l'absis a el servei de el tema religiós i el seu significat, està representada a través de mitjans antinaturalista i d'abstracció, amb trets simplificats i canvis cap a la modelació geomètrica de les formes naturals humanes, va ser també una de les característiques comunes de l'art romànic. Es tracta d'una Maiestas Domini o Pantocràtor, l'epifania de Déu legislador, totpoderós, que ve a jutjar el poble.

L'absis de Sant Climent de Taüll presenta un colorit ampli de tonalitats i unes línies amb color negre que configuren els contorns de les imatges representades amb un sentit monumental, així com una composició estructurada en diversos registres:

Models i influències:

Les pintures de l'absis han de posar-se en relació amb les realitzades en altres parts de la mateixa temple (com el tema de Llàtzer, potser executat per un altre pintor) o les efectuades a l'església de Santa Maria de la mateixa localitat, en què s'ha representat una Maiestas Mariae acompanyada pels Reis Mags. Tot aquest conjunt suposa un dels cims de la pintura romànica mural catalana, de la qual s'han conservat nombrosos exemples en altres esglésies de la mateixa comarc

Comments


bottom of page