top of page

Lecció d'anatomía del Dr. Nicolaes Tulp. - Rembrandt

  • Foto del escritor: DAVID ALEIX NOEL
    DAVID ALEIX NOEL
  • 12 feb 2020
  • 2 Min. de lectura

Fitxa tècnica:


Títol: Lliçó d'anatomia de Dr Nicolaes Tulp

Autor: Rembrandt Harmenszoon van Rijn

Cronologia: 1632 (Segle XVII)

Estil: Barroc

Tècnica: Oli sobre llenç

Ubicació: Mauritshuis de La Haia (Països Baixos)


Anàlisi formal:


Destaquen la minuciositat i detallisme de l'anatomia representada. A la cantonada inferior dreta es mostra un enorme llibre obert, versat en anatomia i que probablement, es tracta del volum d'Andrés Vesalio de "L'estructura de el cos humà". Un altre detall a ressaltar és l'expressió de l'criminal mort, parcialment en ombra, suggerint la umbra mortis, o ombra de la mort.


A la part superior dreta es troba la signatura de l'pintor, fet bastant excepcional si es té en compte que habitualment es troben les sigles RHL, i no el seu cognom, denotant així la confiança el pintor sobre l'obra. Aquest encàrrec va ser realitzat per al gremi dels cirurgians d'Amsterdam, dels quals el doctor Tulp era el seu màxim exponent, i serà a més el primer grup representat per Rembrandt. Finalment aquesta obra acabaria en la col·lecció particular del rei Guillem I.


Simbolisme:


L'escena representada mostra a un grup d'estudiants i curiosos davant d'una lliçó d'anatomia, impartida pel doctor Nicolaes Tulp. En aquesta lliçó es va utilitzar el cadàver d'un criminal, Aris Kindt, penjat el mateix dia per robatori; i el doctor ha obert un dels braços de l'lladre per mostrar els tendons als assistents. A causa de les condicions climatològiques que permetien una millor conservació de l'cadàver, es creu que la lliçó va haver de celebrar-se durant l'hivern, concretament al mes de gener de 1632.


El doctor Tulp només oferia una dissecció pública a l'any, oferint als estudiants i ciutadans en general, accedir a tal demostració a través del pagament d'una entrada. Aquests escassos espectacles es van convertir en famosos esdeveniments socials, i se celebraven amb la major solemnitat, així com demostra la vestimenta i l'expressió dels representats. A part de el doctor, apareixen diferents cirurgians reconeguts, com Jacob Blok, Hartman Hartmanszoon, Adraén Slabran, Jacob de Witt, Mathijs Kalkoen, Jacob Koolvelt, i Frans Van Loenen. S'ha pogut conèixer les seves identitats a través de la llista que porta un dels personatges a la mà.


Al segle XVII un anatomista de reputada fama com el doctor Tulp, requeria d'un preparador que realitzés les tasques més sagnants. Aquesta figura no es mostra en l'escena, així com no s'ha representat instruments per tallar la pell. Tot això denota que podria tractar-se d'una escena posterior, quan el doctor començaria l'explicació en si, havent deixat l'ajudant amb anterioritat, el cadàver preparat per a la lliçó.

Comments


bottom of page