top of page

La llibertat guiant al poble. - Delacroix

  • Foto del escritor: DAVID ALEIX NOEL
    DAVID ALEIX NOEL
  • 12 feb 2020
  • 2 Min. de lectura


Fitxa tècnica:

Títol de l'obra: La Llibertat guiant el poble

Autor: Eugène Delacroix

Cronologia: 1830

Estil: Romanticisme

Material: Oli sobre llenç

Ubicació: Museu de Louvre, París


Context històric:


Aquesta obra va ser presentada en el Saló de París de 1831. El tema al·ludeix als successos esdevinguts a la capital francesa durant els dies finals del mes de juliol de 1830. En ells, el monarca Carles X, pertanyent a la dinastia borbònica, va restringir ostensiblement les llibertats el poble francès en un exercici ple d'autoritarisme, de què immediatament va derivar una insurrecció per part de les diferents classes socials de l'època. La lluita va acabar amb l'expulsió del rei i la conseqüent victòria per part de poble gal que, però, no va aconseguir establir una república, encara que el monarca que va ocupar el tron, Luis Felipe d'Orleans, va ser molt més proper a la burgesia.


Anàlisi formal:


En l'aspecte més purament formal, el color destaca per sobre de la resta de paràmetres observables. Delacroix va destacar al llarg de la seva trajectòria i sobre els pintors de la seva època per la seva particular ús dels pigments, purs en moltes ocasions i que deixaven en un segundísimo pla la línia, tan de el gust de l'Acadèmia. Aquesta vivesa dels colors, acompanyada de l'efecte produït a l'situar dos tons contrastats genera una brillantor que aporta efectes dramàtics a determinades parts de la tela. A això últim també contribueix l'efecte produït per les ràpides pinzellades, que tant influiran posteriorment en els Impressionistes.


Pel que fa a la concepció espacial apreciem una composició piramidal, segurament deutora de la bassa de la Medusa, obra del seu amic Géricault, que afavoreix el triomfalisme en aquest cas de la figura central, la Llibertat, que queda com cridanera protagonista d'el llenç . La resta de figures fora d'aquest triangle i els edificis de l'extrem oposat, situat tot en un intencionat segon pla, serveixen a més per a donar profunditat espacial a l'escena.


El focus de llum entra per la part esquerra i il·lumina els personatges que podríem catalogar com "grans protagonistes" de la tela. En conjunt amb el color i les pinzellades, serveixen per potenciar el moviment i la teatralitat en l'obra.


Simbolisme:


Delacroix representa la lluita de les diferents classes unides per la llibertat: al llenç s'aprecia a un burgès vestit amb el seu diferencial barret combatent conjuntament amb soldats o camperols, tots de diferents edats. A l'tractar-se d'un moviment purament social, sense cap líder destacable per sobre de la resta, el pintor francès situa a una figura al·legòrica de la llibertat com a guia i estendard de poble. La Llibertat s'aixeca sobre la barricada i els cossos dels caiguts, portant a la mà destra la bandera tricolor francesa, com a símbol de la Revolució, i un mosquetó amb baioneta a l'esquerra, que la fa partícip de la batalla. Molts historiadors vinculen la composició d'aquesta figura amb la Victòria de Samotràcia, símbol de la Grècia Hel·lenística i que podria ser en certa manera una picada d'ullet de Delacroix a la cultura mare de l'concepte de democràcia.


Comments


bottom of page