top of page

August de Prima Porta

  • Foto del escritor: DAVID NOEL ALEIX
    DAVID NOEL ALEIX
  • 9 nov 2019
  • 2 Min. de lectura

Actualizado: 13 feb 2020



Fitxa tècnica:

Títol: August de Prima Porta

Autor: desconegut

Cronologia: 19 aC (còpia en marbre 14dC)

Localització (original i actual): Roma, vil·la de Gallina Banca.

Context històric:

Època imperial. Romanització. Divisió en Províncies. Pau d’August. Màxim període de l’expansió de l’Imperi Romà. Sòlida estructura social, jurídica (Dret romà), política i comercial. Naixement de Jesucrist.

La còpia en marbre de l’August de prima Porta va ser feta durant període Imperial, durant la “Pax romana”.

Època durant la qual es van aturar les campanyes militars i disposaven de diners per fer obres públiques i romanitzar els territoris conquerits. Aquest és el temps en que l’imperi va arribar a la seva màxima expansió territorial i prosperitat.

Aquesta escultura es va trobar a les excavacions fetes a Prima Porta, tot i que se sap que hi va haver una escultura original feta en bronze.

Descripció:

Home descalç vestit amb una túnica que li passa per davant de la cintura i la recull amb el braç esquerra i amb cuirassa, i presenta el braç dret alçat. Sota la cama hi ha un dofí i un cupido que a l’originària no hi és.

Anàlisi formal:

· Material: l’original era de bronze i la còpia va ser feta en marbre.

· Forma: exempta.

· Tècnica: l’original era fosa i la còpia era una talla.

· Tipologia: dempeus.

· Descripció: home descalç vestit amb una túnica que li passa per davant de la cintura i la recull amb el braç esquerra i amb cuirassa, i presenta el braç dret alçat. Sota la cama hi ha un dofí i un cupido que a l’originària no hi és.

· Composició: oberta. Predomina la verticalitat, a més podem veure una diagonal del peu esquerra al braç dret. Va ser feta per ser vista frontalment. Hi ha contraposto. Podem observar la tècnica dels draps molls i a més hi veiem el cànon de bellesa de Policlet. La cara no està idealitzada com feien els grecs, l’escultura té la cara jove però és la del model (l’emperador August). Intenta ser realista i també és molt detallista. Estava policromada.

· Expressivitat: reflecteix l’actitut de l’emperador, sobretot confiança amb ell mateix. Veiem com el seu rostre mostra seguretat i a més podem apreciar que no està idealitzat, sobretot es veu el realisme en els cabells.

· Llum: trobem clarobscurs a la capa, tot i que la resta de l’escultura té la llum repartida uniformement.

Funció:

Propagandística del poder Imperial. La segona versió va ser feta per a la mansió de Llívia, esposa d’August, un cop aquest havia mort.

Contingut i significat:

Contingut: Retrat idealitzat d’August.

August vestit de militar. Està descalç perquè la còpia va ser feta quan ell ja estava mort i per tant ja estava divinitzat.

La cuirassa que porta té uns relleus que poden ser interpretats ja que hi surt Tiberi rebent trofeus que representen la rendició de les zones pacificades, a la part dreta la Gàl·lia i a l’esquerra Hispania, territoris representats per dones.

Tiberi va acompanyat per la Lloba Capitolina. A la part superior podem observar Apol·lo portant un carro i a la part inferior hi ha Diana, déus protectors d’August.

Els romans el que volien era deixar constància dels seu actes reglorificant-lo.

Significat :Fet per commemorar l’inici de la Pax Augustea amb la pacificació de la Gàl·lia i la Hispània.

Entradas recientes

Ver todo

Comments


bottom of page